7 Eyl 2015

Holy Trinity Cathedral of Tbilisi Sameba, Tiflis/Georgia

Kutaisi'den Sprinter minibüslerle Tiflis'e 3 buçuk saatte ulaşabilirsiniz.Öyle büyük şehirlerarası otobüsler falan yok.Zaten yollar dar, asfaltlar bozuk bir de dağ tepe olunca onlarda bu minibüslerden koymuşlar her yere.Şehir içinde de şehirler arası da bu minibüslerle gezebilirsiniz.Onlar bu minibüslere Marşudka diyor :D

Sabah erkenden yola çıktık.Marşudkaları çok hızlı kullanıyorlar.Her arabanın içinde yine İsa ve Meryem figürleri görüyorsunuz.Bir de şoförü arayıp nerde bineceğinizi söylüyorsunuz.Şoför geliyor sizi evin oradan alıyor.Papazı aldık evinden.Elinde 5litrelik su bidonunda kırmızı şarabıyla.
Siyah elbisesi ve uzun sakalıyla yolcuları selamlayarak marşudkaya bindi.

3 buçuk saatlik yolun ardından Tiflis'e girdik.Başkent olduğu için büyük evler ya da gökdelenler beklemeyin.Yolları tabii ki Kutaisi'ye göre daha iyi.Marşudkalar sarı renkte.Tepelerden oluşuyor.Önceleri Kutaisi başkentmiş sonra Tiflis olmuş.Parlemento binası halen Kutaiside.

Terminale indikten sonra Azeri ve gürcüce bilmeyen bir bayanı gideceği otobüse bindirdik.Kutaisi'de bir gün kalmış.Çok zor bana göre değil deyip ertesi gün Azerbaycan'a gitmek için yollara düşmüş.

Neyse teyzeyi de gönderdikten sonra metroya gittik.Metro camları açık oldukça sesli.Bir kaç durak geçtikten sonra indik.Bir kaç metre yürüyerek Avrupa'nın 3. en uzun ortodoks kilisesi Sameba Trinity Church'e ulaştık.Ortodoksların başpsikoposu Tiflis'te yaşıyormuş.Yürümekte zorluk çeken oldukça yaşlı bu amca ayinlere bu kilisede katılıyormuş.

2004 yılında yapımı tamamlanan bu kilisede gittiğimizde de ayin vardı.Tüm ortodoks kiliselerinde içeri girdiğinizde ön kısım yalnızca izinli erkeklere ayrılmış.İçeriyi hiç görememiştim.Ama ayin sebebiyle bugün açmışlar.Girişler yasak ancak içerisi kapıdan görülebiliyor.Yine dini figürler ve küçük bir süs havuzu var.Bazıları ilahi okuyor, küçük çocuklar papaza hizmet için peşinde dolanıyor, papaz elinde salladığı filmlerde kötü ruhu kaçırmak için ortalıkta gezdirdikleri kokuya benzer şeyi sallıyor ve dua ediyor.İnsanlar durmuş dinliyorlar.

İçeride bir çok oda var.Ayrı ayrı dua ve vaftiz odaları.Şarap ve ekmek ayinine katılmak için bir gün önceden günah çıkartmak gerekiyormuş.Biz ayini izleyip çıktık.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder