Sosyal Medya

Sayfalar

3 Oca 2016

The Little Mermaid, Kopenhag




Ziyaret edene kadar hakkında pek bir fikrim olmayan Küçük Deniz Kızı Heykeli Kopenhag'ı temsil eden bir heykel.
Deniz kızı hikayesinde dekarşımıza Carlsberg'in Carl'ı çıkıyor.Herşey Andersen masallarından  Küçük Deniz Kızı gösterisini izleyen Carl'ın gösteri karşısında büyülenmesi ve balerin Ellen Price'a heykel için model olması yönündeki ricasıyla başlıyor.Heykeltıraş Edvard Eriksen tarafından 1913 yılında dikilen heykelin yüzü balerine ait.Ancak çıplak poz vermeyi reddetmesinden dolayı heykelin vücudu heykeltıraşın eşi Eline Eriksen'e ait olarak dikiliyor.

İlk kez resmi olarak 2010 yılında EXPO 2010 münasebetiyle Shanghai'ye bir süre için taşınan heykelin yerine Tivoli Gardens'da göl kenarına bir replikası yapılmış.
Resmi olarak taşınmasının yanı sıra tarih boyunca bir çok vandalist saldırının kurbanı olmuş.
Üzerine boyalar dökülmüş, kolu kesilmiş, kafası kesilmiş.Çok acılar çekmiş zavallı heykelcik.
Her defasında yenilenmiş, restore edilmiş.

2004 yılında Kopenhaglılar Türkiyenin Avrupa Birliğine Girmesine karşı olduklarını bile bu heykelcik üzerinde göstermişler.Heykelekara çarşaf giydirip protesto etmişler.
Burdan da ne kadar sığ düşünceli olup ülkemize karşı olan ön yargıları açıkca görülüyor.



Neyse bisiklete atlayıp Nyhavn kıyısından kuzeye doğru ilerlediğinizde Kastellet adı verilen Kuzey Avrupada en iyi korunmuş pentagram şeklinde yapılmış Yıldız Kalesi'ne ulaşıyorsunuz.Barutun ve topların kullanılmaya başlandığı dönemlerde ün kazanan Yıldız Kalesi bir savunma yapısı.
Günümüzde içerisinde Kilise,Çeşme ve parklar bulunan Kastellet'de Küçük Deniz Kızı Heykelini de görebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder