3 Oca 2016

Christiansborg Sarayı, The Black Diamond, Kopenhag


Christiansborg Sarayı bu sarayın 3. adı.
1167 yılında Psikopos Absalon Kalesi olarak inşa edilmiş.Ardından kral Valdemar IV ile yaşanan bir anlaşmazlık neticesinde saray kral tarafından yıkılmış.
Yıkılan saray toprakla doldurulup üzerine Copenhag Sarayı inşa edilmiş.Çevresi hendeklerle ve girişi bir kuleyle korunmuş.1731 yılınd akadar psikoposların ve kralların sarayı olan bu yapı, daha sonra Birinci Christiansborg Sarayının yapımı için ortadan kaldırılmış.
1733 yılında yapımına başlanan Birinci Christiansborg Sarayı 1745 yılında tamamlanmış.barok tarzı mimarisi ve şapelleriyle o dönemde Avrupanın en büyük sarayı konumundaymış.1794teki yangında bu sarayda kül olmuş.
İkinci Christiansborg Sarayının kaderi de Birincisi gibi olmuş ve 1884'de yanıp kül olmuş.
1907-1928 yılları arasında saray yeniden sarayı yeniden kim inşa edecek yarışmasında birinci olan Thorvald Jorgensen tarafından inşa edilmiş.İnşası sırasında önceki sarayların kalıntılıarına ulaşılmış.1924'te bu kalıntılarda sarayın bir bölümünde sergilenmeye başlanmış.
Günümüzde Danimarka Parlamentosu, Başbakan Ofisi ve Yüce Divan'ı barındıran bu saray Yasama,Yürütme ve Yargı Güçlerini bünyesinde bulunduran önemli bir yapı.
Sarayın bazı bölümleri ziyarete açık.




The Black Diamond adı verilen Danimarka Kraliyet Kütüphanesi, Christiansborg Sarayına yakın bir noktada kıyıda bulunuyor.Siyah camlarla oldukça modern tarzda inşa edilen bu kütüphanenin yapımı 1999 yılında bitmiş.Bünyesinde kütüphanein yanı sıra Ulusal Fotoğraf Müzesi, Cafe ve Restoran barındırıyor.İçeride yüksek sesle konuşan kimseyi bulamazsınız.Kimi Bilgisayarıyla kimi elindeki kitaplarla çalışma odalarında yerlerini almış.Kanalın önünde yer alması sebebiyle içeriden izlenebilecek eşsiz bir manzaraya sahip bu kütüphanede insanın huzurla çalışası geliyor:)



                                     



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder