3 Oca 2016

Free Walking Tour, Kopenhag Yangınları,The Round Tower,Kopenhag


Hava yağmurlu olduğu için kendi başıma gezmeye üşenirim ve önemli yerleri atlarım düşüncesiyle Free Walking Tour'a katıldım.Kanadalı rehber Old Town'da görmeniz gereken herşeyi eğlenceli hikayelerle anlatıyor.Hava yağmurlu ve soğuk ama rehberin ğeşinde en az 20 kişi var:)
Turistlerin çoğu her zamanki gibi Çinli.
City Hall'ün önünden başlayan tur 11 ile 2 arası.
Katılmak için yapmanız gereken tek şey FreeTour şemsiyeli adamların yanına gitmek:)
Rehberimiz Avustralya'da seyahat ederken Danimarkalı partneriyle tanışıyor.Ardından bu şehre taşınmaya karar veriyor.Coğrafya mezunu olmasına rağmen de rehberlik yapıyor.
Oldukça düz zeminli bir şehir olmasından mıdır bilinmez tahminen yükseklik isteyen Kopenhaglıların inşaa ettikleri binaların çoğunda kule var.
Genelde kış dönemi kapalı olan bu kuleleri, yazın geldiğinizde tırmanarak tüm şehri görebilirsiniz.
City Hall'de bu kuleli binalardan.
Stroget adı verilen uzunca bir çarşı yolunun girişinde bulunuyor.Günümüzde Kopenhag Şehir Mahkemesi olarak kullanılıyor.
Kopenhag tarihi boyunca yangınlardan çekmiş bir şehir.
1728 yılındaki yangında raporlara göre şehrin %28 i harap olmuş.
20 Ekim akşamı başlayan yangın 23 Ekim'e kadar devam etmiş.Ölen ve yaralanan insanların yanı sıra büyük bir kültürel kayıp gerçekleşmiş.Özel kitap koleksiyonları, Kopenhag kütüphanesinde bulunan 35.000 metin yangınla birlikte kül olmuş.
City Hall'den Stroget alışveriş caddesine girişte hemen solda bulunan binanın olduğu yerde restoran sahibi Peder Rasmusse ve karısı  yaşıyormuş.Peder bir gece mumu binadan aşağı düşürmüş.Yangın rüzgarla ve sıcakla birleşince de bir anda her yere yayılmış.Tüm bu olayların ardından yangının sebebi anlaşılınca Peder'e gitmişler.O ise 7 yaşındaki oğluna suçu atarak cezadan kurtulmuş.Olan ölen bir sürü insana kül olup giden onca binaya ve kitaplara olmuş.

Stroget üzerinde ilerlediğinizde görebileceğiniz önemli yapılardan biri Nicolai Kilisesi.
Bu kilise de 1728 yılındaki yangında tamamen kül olmuş.Sonrasında yok olan bir çok orta-çağdan kalma bina gibi yeniden yapılmış.Ancak günümüzde kilise olarak değil Sanat Merkezi olarak kullanılıyor.
Kilisenin olduğu gibi yakınında bulunan The Round Tower'dan şehri yukarıdan görebileceğiniz güzel bir nokta.1601 yılında ünlü gökbilimci Tycho Brahe'nin ölümünğn ardından Christian IV. tarafından araştırmaların devam ettirilmesi adına yapılmış.Halen amatör uzay bilimcileri tarafından kullanılan 36 metrelik bu kuleye 209 metrelik spiral yolu tırmanarak ulaşabilirsiniz:)
Andersen masallarını bilirsiniz.1819'da Kopenhag'a gelen Andersen masallarının çoğunu burada yazmış.Bu kulede bulunan kütüphane ise Andersen'nin sık sık gelip ilham aldığı yerlerdenmiş.



                                                                   City Hall






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder