19 May 2016

Amalfi Kıyıları, İtalya



İtalya'nın klasik kültürel rotasından sıkıldıysanız, biraz kafa dinleyip doğaya doymak isterseniz Napoli'den kolayca ulaşabileceğiniz, dağlara kurulu üç güzel yer bulunuyor.
Öncelikle Napoli'den Sorrento yönüne giden trene biniyorsunuz, bilet fiyatları 4 euro kadar.
Yaklaşık 1.5 saat sonra Sorrento'da iniyorsunuz. Burası dağ, koy ve şirin ev manzarasının başladığı yer. Bir kaç saatinizi buraya ayırabilir, derin sularda yüzüp, Capri Adası ve Vezüv Dağının manzarasına doyabilirsiniz.

Sonrasında tren istasyonundan hemen çıktığınızda görebileceğiniz Costiera adlı otobüs şirketleri sizi yüksek dağ yamaçları arasındaki yolculukla kıyı kasabalarına ulaştırıyor. Biletler 8 Euro ve tüm gün kullanabiliyorsunuz. Sahil kasabaları Sorrento, Positano, Amalfi, Ravello, Salerno, Agerola ve Tramonti diye sıralanıyor. Bu duraklardan birinde inip biraz zaman geçirip yeniden aynı biletle otobüse binip bir diğerine gidebiliyorsunuz.

Biz adını en çok duyduğum Amalfi kasabasıyla başlıyoruz.
Yollar çok dolambaçlı, gidene kadar mideniz ağzınıza geliyor :D Ama manzara çok keyifli. Yüksek dağların arasında küçücük yollarda ilerliyorsunuz. Amalfi'nin bir çarşısı bir de denize girebileceğiniz küçük bir koyu var. Açıkçası beklediğimden küçük bir yer.






Çarşıda yer alan Katedral Roman-Bizans ve Gotik tarzında. Gelmişken gidilebilecek yerlerden biri Smeraldo Mağarası.Amalfi sahilden kalkan teknelerle içi yarı deniz suyuyla dolu olan bu mağarayı botlarla gezmeniz mümkün. Tekne gidiş-dönüş 10 euro, mağaraya giriş ise 5 euro.



Amalfi'nin dev limonları meşhur. Sokaklarda görebileceğiniz hediyelik dev limonlar ve limonataları deneyebilirsiniz.
Tam olarak turizm odaklı bir kasaba. Çok sayıda otel var. Denize girebileceğiniz koyu küçük, yazın nasıl olur bilmiyorum ama mayıs ayı için güzeldi.

Amalfi sonrası rotamız Positano. Burası Amalfi'den daha renkli bir kasaba. Eskiden fakir bir balıkçı kasabasıyken zamanla turistlerin ilgi odağı haline gelmiş.Yine yamaçlara kurulu evler ve mavilik.Çarşısı daracık sokaklardan ve hediyelik eşya dükkanlarından oluşuyor.
Evler çok şirin. Denize burada girmedik ama koyu Amalfi'den büyük. Positano'nun hemen her fotoğrafında görebileceğiniz İtalyan Çinisinden yapılmış kubbeye sahip bir kilisesi var.





Bu bölgelerde Türk fazla yok. Turistlerin çoğunluğu İngiltere ve Amerikadan.
Lüks otel ve zenginlerle dolu :D
Biz iki öğrenci bir pizza bir kruvasanla akşam yemeğimizi Positano kıyısına oturmuş yerken insanlar özel şoförleriyle lüks otellerine yerleşiyorlardı :D

Günü Positano'da bitirirken, dönüş için otobüs saatlerine bakıp otobüs durağımıza geldik.
Ama çok kalabalıktı herkes bu saati beklemiş gibi.İlk gelen otobüse binemedik ve 1 saat daha Amerikalı gençlerle bekledik. En sonunda otobüse binip Sorrento'ya döndük. Ve yeniden trenle Napoli'ye ulaştık. Bu trenlerde biraz dikkatli olmakta fayda var. Giderken çalgı çalan çingenelerle, dönüşte ise yarı boş trende iki üç Napolili Apaçiyle karşılaştık:D
En iyisi onlara bulaşmadan kalabalık vagonlarda çantalarınıza dikkat ederek seyahat etmek, benden söylemesi! :D









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder