3 May 2016

Polonya'nın 7 harikasından biri: Torun





Polonya'nın en eski şehirlerinden olan Torun, II. Dünya Savaşında tahrip edilen çoğu şehre nazaran oldukça iyi korunmuş bir şehir. Şehri Polonya'nın 7 harikasından biri yapan da tarihi özelliğini oldukça iyi korumuş olması.
UNESCO'nun Dünya Mirasları arasında yer alan Torun, ortaçağa ait bir çok anıtı barındırıyor.
Torun'a Polskibus ya da trenle ulaşmanız mümkün.
İndiğinizde 22 numaralı otobüs sizi merkeze götürüyor.
Vaktiniz varsa 20 dakikalık bir yürümeyle de Vistula Nehri üzerindeki köprüden geçerek şehre ulaşabilirsiniz. Özellikle Alman turistlerin akın ettiği şehirde gezi gruplarının peşine de takılabilirsiniz :D






Şehre gelince, sizi meydanda Kopernik anıtı ile birlikte Eski Belediye Binası karşılıyor.Bünyesinde ziyarete açık bir Galeri ve Torun Tarihi Müzesi yer alıyor.Dilerseniz kuleye çıkıp Torun'a bir de yukarıdan bakabilirsiniz.
Ortaçağa dayanan meydanda tarihi 14.yy'a dayanan Artus House, şehirdeki etkileyici yapılardan.Şu an kültür merkezi olarak kullanılan tarihi bina şehirde o dönemde etkin olan George Brotherhood'a ait.



OldTown'un hemen yanında görebileceğiniz bu heykelin bir de hikayesi var.Ortaçağda kurbağalardan bulaşan veba şehre yayılmış. Bu arkadaş da kurbağalara keman çalarak onları göndermiş.Böylece şehri vebadan kurtarmış!


Bu eşek de ortaçağda kullanılan bir işkence yönetimin timsali. Zamanında suçluları tam bu noktada tahtadan yapılmış eşeğin üzerine oturtup kırbaçlıyorlarmış!





Torun Şehri Nikolas Kopernik'in doğduğu şehir. Polonya'nın hemen her yerinde heykeline rastlayabileceğiniz Kopernik'in evi de bu şehirde.
Gıcırdayan zemini ile Kopernik'in çalışmalarının yer aldığı bu evi ziyaret etmeniz mümkün.
Şehirdeki üniversite de Kopernik'in adını taşıyor.




Şehirin bir diğer önemli yapısı kale burçlarından oluşuyor.Teutonic Kale adındaki Ortaçağ kalesinin kalıntılarını Oldtown'un nehirle birleştiği alanda görebilirsiniz.Bir kaç kapıdan oluşan bu kalıntılar nehir boyunca uzanıyor.Tarihte daha çok İsveçlilerin saldırısına uğrayan şehri korumak için 19.yyda eklenen duvarlar zamanla büyütülmüş.





Torun'da Piernik adı verilen zencefilli ekmekler meşhur.Hatta nasıl yapıldığını görmek isterseniz Piernik Müzesi de var. Piernik satan çok sayıda dükkandan Polonya'nın geleneksel zencefilli ekmeğini deneyebilirsiniz.

Görülebilecek yerlerden bir diğeri ise Etnografya Müzesi.Şehrin kuzeyinde yürüme mesafesi ile ulaşabileceğiniz bir noktada etrafı parkla çevrili Polonya'nın eski yaşantısını sergileyen güzel bir müze.

Şehrin her tarafı yeşillik ve orman. Nehir ağaçların yansımasıyla harika bir renkte. Doğa ve tarihin buluştuğu bu güzel Avrupa şehri görülmeye değer yerlerden.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder