19 May 2016

Küller Altında Kalan Şehir; Pompeii


Pompeii ve hikayesini hemen herkes duymuştur.
Ben de kısaca bahsedeyim.
Yanardağın eteğine kurulu, verimli topraklarıyla zengin Antik Roma Kenti, Yunan Koloniciler tarafından Milattan önce 9-8.yy'da kurulmuş. Verimli toprakları nedeniyle zengin olup şehirlerini geliştirmişler. Şehirde tapınaklar, dükkanlar, ilk gladyatör savaşlarının yapıldığı amfi tiyatro, kumarhaneler ve çok sayıda genelev bulunuyormuş. Şehrin %60'ı asiller %40'ı kölelerden oluşuyormuş. Amfi tiyatroda halkı eğlendirmek için vahşi hayvanlar ve köle dövüşleri yapılıyormuş. Asiller yedikleri yemekleri kusmak için kaz tüyü kullanıyorlarmış ki daha çok yemek yiyebilsinler :D
Çizdikleri erotik ve cinsel içerikli resimler de halkın eğlenceye nasıl düşkün olduğunu gösteriyor ki sonrasında Pompeii halkı günahkar bir halk olarak anılmış.


Depremlere alışkın olan halk büyük patlamadan önce yaşanan depremi de önemsememiş. Sonrasında 24 Ağustos 79 tarihinde Vezüv'ün patlamasıyla yağan taşlar ve her tarafı kaplayan kül ve dumandan kaçamadan bir kaç saat içinde koca şehir yok olmuş.



Şehir uzun bir süre küller altında kaldıktan sonra 1748 yılında tesadüfen yapılan kazılar neticesinde bulunmuş. 25 metre küllerin altından çıkartılan taşlaşmış insanlar felaketin gerçekleştiği gün hangi işle meşgullerse o şekilde kalmışlar. Kimisi elini başının arasına koymuş felaketi beklemiş, kimi kaçmaya çalışırken, kimi alışveriş yaparken, kimi seks yaparken.
Arkeologlara göre gazdan zehirlenen halkın üstüne yağan kül ve volkanik maddeler insanların bedenlerini taşlaştırmış. Bedenler içten çürürken dışarıdan aynı kalmış.
Zaman bir anda onlar için donmuş.

       Taşlaşan bir köpek

Bugün bu Antik Şehri ve insanların yaşayışlarını çok net bir şekilde Pompei'de görebilir,
duvarlara çizdikleri resimler, kullandıkları kap kacaklar ve günlük yaşantılarına yakından şahit olabilirsiniz.



Pompeii'ye ait eşyaların ve resimlerin sergilendiği Napoli Arkeoloji Müzesi'de Antik Şehir ziyaretinden sonra görmeniz gereken yerlerden. Pompeii'lilerin kullandığı eşyaları, çizdikleri özellikle erotik resimler ve çok sayıda penis heykellerini de burada sergiliyorlar.


Napoli'den bineceğiniz tren sizi yaklaşık bir saat içinde Pompei'ye ulaştırıyor. Burada gireceğiniz Turist Bilgi Ofisinden bi harita alarak geziye başlayabilirsiniz. Oldukça büyük bir şehir olan Pompei en az 3-4 saat alıyor. Gruplar halinde geziyorsanız bir rehbere başvurabilirsiniz. Bireysel geziyorsanız ise Audio rehberlerini 5 Euro'ya kiralayabilirsiniz. Antik şehre girişler ise 13 Euro.

Bu arada Pompei'de iki gününüz varsa ya da sabah erkenden Antik Kenti gezmeyi bitirirseniz, Vezüv Yanardağı'na da tırmanabilirsiniz. Antik Şehrin girişinden kalkan otobüsler sizi dağın yarısına kadar çıkartıyor, sonrasında ise rehberler eşliğinde zirveye tırmanabiliyorsunuz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder