19 Nis 2016

Kısa Bir Tarih Poznan,Polonya





Wielkopolska Voyvodasının başkenti olan Poznan, Polonya Devleti'nin kurulduğu ilk şehir olarak biliniyor. Polonya'nın ilk yöneticisi Prens Mieszko da şehirdeki Polonya'nın ilk Vaftiz Merkezi olarak bilinen Ostrow Tumski'de (Katedral Adası) 966 yılında vaftiz olmuş.
Poznan Katedrali ise Polonya'nın ilk katedrali olarak 968 yılında inşa edilmiş.

Tarihte özellikle Prusya ve Rusya olmak üzere bir çok devletin işgali altında kalmış.Bir dönem yıkılmış harap olmuş, bir dönem yeniden inşa edilmiş.Şehrin dört bir tarafında geçmişi anımsatan anıtlar var. Komünizme karşı ayaklanmaların başlaması Poznan Uprising olarak biliniyor.Ardından 1945'te Poznan Savaşı ile şehir bağımsızlığına kavuşuyor. Ruslara ve Prusyalılara karşı özellikle Kırım Savaşı'nda Osmanlıyı desteklemişler.Polonyanın en ünlü şairlerinden Adam Mickiewicz yazdığı şiirlerle Polonya halkına destek olup onları savaşmaları için yüreklendirmiş.
Kırım Savaşı'na katılmak için İstanbul'a giden Polonyalıları ziyaret etmiş.İstanbul'da koleradan vefat etmiş.İç organları çıkartılıp bugün Beyoğlunda bulunan öldüğü evin altına gömülmüş.Bedeni Paris'te bir süre kaldıktan sonra Krakow Wavel Kalesi'ne kemikleri taşınmış.Ölmeden önce yakın dostu Polonya asıllı İskender Paşaya söylediği "İstanbul'da, koleradan öleceğimi bilseydim, yine buraya gelirdim. Çünkü bu benim görevimdi. Ben, Fransa'da bir ilim akademisinin umumi katibi olmaktansa, bir Türk taburunun katibi olmayı tercih ederim." sözleriyle Türklere olan sevgisi hala akıllarda.Adam Mickiewicz Üniversite'ne de adını vermiş şairin Poznan'da ve İstanbul'da müzesi de bulunuyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder