28 Mar 2016

Estergon Kalesi, Estergon Bazilikası,Estergon

Budapeşte'ye kadar gelmişken Estergon'u görmeden olmaz.
Estergon'a Budapeşte Nyugati istasyonundan belli aralıklarla tren kalkıyor.1sa 20 dakika süren yolculuğun ardından Estergon'da iniyorsunuz. Oldukça küçük bir kasaba. Estergon kalesi indiğiniz yerden görülüyor. Ancak uzun bir yürüme mesafesi var. İsterseniz istasyonun önünden kalkan eski otobüslere binip de ulaşabilirsiniz.
Kaleye sokak arasındaki merdivenlerden tırmanabilirsiniz.


Macaristan tarihinin en önemli yapılarından olan Estergon Kalesi Osmanlılar için de oldukça önemliydi. Tarihi 13.yya dayanan kale önceleri Macar Krallığının merkezi imiş. Buda ile Peşte gibi Estergon'da Avusturya ve Osmanlı hanedanlığı arasında yarış haline gelmiş. Budin'i ve Peşte'yi fetheden Sultan Süleyman bu kaleyi de 1543 yılında almış ve Budin sancaktarlığına bağlamış. Sonrasında Alman, Leh ve Venedikliler tarafından 1595'te kuşatılmış. Sokolluzade Lala Mehmed Paşa küçük bir orduyla direnmeye çalışsa da açlık ve susuzluktan dolayı kaleyi teslim etmek zorunda kalmış.Sonrasında 1605 yılında yeniden yine Lala Mehmed Paşa tarafından kuşatılmış ve 78 yıl daha Osmanlı egemenliğinde kalmış.
1683 yılında yine Kutsal İttifak kaleyi Osmanlılardan almış.


Günümüzde kalenin olduğu yerde bir de Bazilika var.

Estergon Bazilikası, Macaristan'daki en büyük yapı olmakla birlikte Dünyadaki en büyük 18. kilise imiş. Paskalya cumartesisinde akşam üstü gittiğimden içeride ayin vardı ve oldukça kalabalıktı. Herkesin elinde mum girerken kutsal suya ellerini batırıp yerlerine geçiyorlar.


Köprünün bitimi Slovakya

Şehirde önceleri çok sayıda Osmanlı mimarisi varmış. Ancak hepsi yok edilmiş. Estergon'un küçük sokaklarında yürürken denk geldiğim binalardan biri. Önceleri camiymiş.



Kalenin çevresinde küçük küçük evler ve uzunca bir park yer alıyor. Parkın hemen ilerisinde göze çarpan bir köprü var. Maria Valeria Köprüsü. Slovakya ile Macaristan'ı birbirine bağlıyor. Köprünün her iki yakasında döviz bürosu bulunuyor. Yürüyerek karşıya geçmek mümkün, üstelik çok eğlenceli.

Slovakya'dan Estergon Kalesi ve Bazilikası'na bakış :)

Son olarak Estergon Türküsü, dinlemek isterseniz linkini buyurun:)
https://www.youtube.com/watch?v=zPDO_WROgYg

1 yorum:

  1. Tekrar gidesim ayni yerlere bir daha bakasim geldi. Kalemine saglik gercekten. Budapeste gitigimizde cok vakit kaybetmek ve sehri oykuleriyle ogrenmek icin lokal turk rehbehleri bulduk. Hic bulamiyacagimiz sakli yerleri ve verdikleri tahsiyelerle tatil harika gecti.Gidenlere faydasi olur diye bilgilerini paylastim. www.budapestetur.com - Sehir yuruyus turlar harika. Mohaca gitmek isterdik ama 2 güne sığdırmak mümkün olmadı.

    YanıtlaSil