28 Mar 2016

Budapeşte Termal Banyo ve Kaplıcalar, Kahramanlar Meydanı

Budapeşte denilince akla gelen yerlerden bir diğeri Termal Banyolar. Öyle ki antik Romanlar'ın şehirde koloni kurmalarının sebeplerinden biri bu sıcak sularmış. O dönemden kalma çok sayıda büyük banyo kalıntıları bulunmuş.
Sonrası bizim tarihimize dayanıyor. Osmanlılar 1541-1686 yılları arasında çok sayıda kaplıca inşa etmiş. Rudas, Kiraly, Lukacs Kaplıcaları Osmanlı zamanından kalma kaplıcalardan. Üstelik halen kullanımdalar.
Yaz kışaçık olan Szechenyi Banyosu Peşte tarafındaki bir kaplıca. Hem dışarıda hem içeride havuzları ve medikal tedavi odaları bulunan büyük bir kompleks.



Kaplıcaları çevreleyen City Park'ta çok sayıda müze var.Tarım Müzesi, Modern Sanatlar Müzesi, Sanat Galerisi bu bölgede bulunuyor.
Kahramanlar Meydanı adı verilen meydanda parkın hemen girişinde yer alıyor.Burada Milenyum Anıtını ve heykelleri görebilirsiniz.Milenyum Anıtı üzerinde "Canlarını özgürlüğümüz ve bağımsızlığımız için veren kahramanlara" yazılı bir anıt mezar.
Sütunların üzerindeki heykelde ise Başmelek Cebrail temsil edilmiş.Meleğin sağ elinde Kral Stephen'ın tacı diğer elinde ise Papa'nın St.Stephen'a adadığı haç bulunuyor.Ülkenin Hristiyanlaşmasını sağlayan St.Stephen katkılarından dolayı Papa'nın takdirini kazanmış bir kral.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder