28 Mar 2016

Liberty Statue, Gellert Hill, Gellert Monument, Budapest

Buda tarafında gezebileceğiniz bir diğer tepe Gellert Tepesi.
Henüz tepeye tırmanmadan görebileceğiniz ilginç bir yer Kilise Mağarası. Tepeye dikilmiş Haç'ın hemen altında bulunan Kilise Mağarası 1926 yılında açılmış halen ibadete açık bir kilise.


Tepede ise Özgürlük anıtı yer alıyor.İlk olarak 1947'de Sovyet egemenliğine girdiğinde dikilmiş.Bu özgürlük Nazi istilasıyla son bulmuş.14 metre uzunluğundaki bronz heykelde önceleri "Macar halkından Sovyet kahramanları anısına" yazıyormuş.1989'dan sonra komünizmden demokrasiye geçen devlet bu yazıyı "Macaristan'ın özgürlüğü, bağımsızlığı ve refahı için çalışanlar anısına" diye değiştirilmiş.


Gellert Anıtı ise yine aynı tepenin eteklerinde yer alan bir diğer anıt. Kral Stephen ile birlikte Hristiyanlığı tanıyan Macar halkına Hristiyanlığı anlatması için rahip Gellert'dan şehre gelmesini rica etmiş. Kralın emriyle pagan Macar halkına Hristiyanlığı yaymaya çalışmış. Kral öldükten bir kaç yıl sonra 1046 yılında bir grup pagan tarafından bir varile konulup bu tepeden aşağı yuvarlamışlar.İşte bu tepe adını rahip Gellert'dan almış. Hemen tepenin eteklerinde göreceğiniz anıt onun aşağı yuvarlandığı yer. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder