7 Mar 2016

Wieliczka Salt Mine, Krakow



Krakow'a 10 km uzaklıktaki tuz madeni Krakow'a gelmişken günü birlik ziyaret edebileceğiniz yerlerden.
Krakow merkezden Wieliczka yönüne kalkan otobüsle ya da trenle 30 dakikada ulaşabilirsiniz.

Unesco Dünya Mirasları listesine ilk sıralarda giren, dünyadaki en eski madenlerden olan bu madeni yalnızca rehber eşliğinde görmeniz mümkün. İngilizce, Almanca, İtalyanca ve Rusça dillerinde size eşlik eden rehberle sıralı merdivenleri tek tek inerek başlıyor maden yolculuğu.Yürüyerek 160 metre derinliğe kadar inebiliyorsunuz. Yaklaşık 4 km yürüdüğünüz yollarda yeraltının gizemli dünyasını keşfediyorsunuz.



İnteraktif bir şekilde hazırlanmış madende tuzdan yapılmış heykeller, madencilerin çalışma şeklini gösteren hareketli sunumlar ve Chopin dinleyebileceğiniz bir göl bulunuyor. İçerisinde bulunan büyük odalar zamanında balo gibi organizasyonlara ev sahipliği yapmış. Günümüzde de hala önemli organizasyonlar için kullanılıyor. İçeri de madenin tuzunu ya da tuzdan yapılmış mini heykelleri de satın alabileceğiniz hediyelik eşya dükkanları da bulunuyor.



Madenciler zamanlarının çoğunu geçirdikleri bu madende kendilerine yeraltında yeni bir dünya oluşturmuşlar. Öyle ki canları sıkılmasın diye yaptıkları yapay göllerde sandallarla gezintiye çıkıyorlarmış. Rehberimizin anlattığına göre Nazi istilasının olduğu dönemde iki Alman asker çok sarhoş bir şekilde bu sandallara binmişler ve dengelerini kaybedip suya düşmüşler. Kimse onları kurtaramamış.Madende çalıştırılan atların hareketli maketleri de maden hayatının onlar için de ne kadar zor olduğunu gösteriyor.


Tarih öncesi çağlarda bile kullanılan bu madende Goethe, Kopernikusi Chopin gibi zamanında madeni ziyaret etmiş önemli şahsiyetlerin tuzdan heykelleri bulunuyor.


Maden tarih boyunca büyük öneme sahip olmuş. Öyle ki bazı evlilikler dahi burada gerçekleşmiş. Bu evlilikleri temsilen Budapeşte Prensesi' nin evlilik merasimi heykellerle canlandırılmış. Prenses kendisine yüzük yerine tuz veren prense aşık olmuş. Ee tabii bu zamanın pırlantası o zamanların tuzuymuş :)



Kilise ise madenin en büyüleyici kısmı. Her iki tarafından sarkan merdivenlerden inip gördüğünüz, tavanı 60 metreyi aşan kilisenin her iki tarafında  İsa'nın, Meryem'in tuzdan heykelleri ve tahta oyuklar var. Davinci'nin "Son Akşam Yemeği" tablosu dahi madenin duvarlarına oyulmuş. Tuz taşlarından yapılmış avizeler de en az kilise kadar ihtişamlı.


Her odaya ayrı bir isim vermişler.
Kilisede biraz dinlendikten sonra kalan odaları ve sunumları da gösteriyor Leh aksanlı İngilizce konuşan komik rehberimiz. Ardından restoranda son buluyor gezi.
Rehberin verdiği kuponlarla restoranda %10 indirimden faydalanabiliyorsunuz. Geleneksel Leh yemeklerini de deneyebileceğiniz açık büfe bir restoran. Tavsiye ederim!

Madende ayrıca solunum problemi çeken ya da astımı olanlara iyi gelecek olan solunum odaları mevcut. Madenin yoğun ilgi görmesinin nedenlerinden biri de bu olsa gerek.

Madenden yukarı yine o merdivenlerle mi çıkacağız acaba diye düşünürken asansör olduğunu duyunca haliyle çok sevindik. Çıkarken yine bir rehber size eşlik ediyor. Uzun bir yol yürüdükten, kapalı kapılar ardına geçtikten sonra asansöre ulaşıyorsunuz. Asansör filmlerde gördüğüm korkunç maden asansörlerinden. Karanlık ve demir kapılar ardında yukarıya 50 saniyede oldukça hızla çıkıyor. Çıkarken çığlık atmak eğlenceli oluyor :D



Madenden çıktıktan sonra etrafta park, otel ve bir de kule var. 1 Euro ödeyerek girebileceğiniz bu kulenin etrafı ağaç dallarından ve bu dallardan aşağıya akan sulardan oluşuyor.
İlk başta anlam veremediğimiz bu kulenin daha sonra tuz üretiminde kullanıldığını öğrendik.
Tuzlu su kulenin etrafında dolaşıyor, rüzgar ve sıcaklıkla kısmen buharlaştıktan sonra etrafta sarılı bulunan dallarda tuz minerallerini bırakıyor. İçine girdiğinizde kokuyu hissedebiliyorsunuz. Solunum sistemi için de faydalı olan bu kulenin merdivenlerini çıkarak, sisteme bir de yukarıdan bakabilirsiniz.

Kuleden Wieliczka kentine bakış


Madene giriş fiyatları ise şu şekilde;
Lehçe dışında bir rehberle olan girişler için; 84 Zloty, Öğrenciler için ise 64 Zloty
Maden ile ilgili detaylı bilgilere aşağıdaki linkten de ulaşabilirsiniz.

http://www.wieliczka-saltmine.com/visiting/tourist-route


Krakow'a gelmişken Polonya'nın en önemli tarihi merkezlerinden biri olan Tuz Madenlerini görmeden gitmeyin. Pişman olmazsınız! <3


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder