28 Mar 2016

Macaristan Parlamentosu, Budapeşte


Macaristan'ın en büyük ve Budapeşte'nin en yüksek yapısı. Avrupa'nın ise yasama yetkisine sahip en eski yapılarından. Gotik mimari tarzındaki binanın yapımı 1904'te tamamlanıyor. Bina tamamıyla simetrik. Öyle ki Parlamento salonu dahi simetrik olarak iki tane. Birinde politik görüşmeler yapılırken diğeri genelde turist ziyaretlerine açılıyor. Yaklaşık 700 tane odası genelde ofis olarak kullanılıyor. Bir kaç büyük salon ve çok sayıda heykel var. Binanın yapımında kullanılan camların yanı sıra 40 kilo saf altın kullanılarak süslenmiş tavanlar ülkenin zenginliğini temsil ediyor.
Büyük kubbeli odada Macaristan'ın Krallık Tacı hemen iki yanında bulunan asker korumasıyla birlikte camekan ardında sergileniyor. Kubbenin etrafında Macaristan'ın ilk hükümdarından başlayıp kronolojik olarak ilerleyen hükümdarların heykelleri bulunuyor.






Parlamentoya gitmek için nehrin kıyısındaki 2 numaralı tramvayı kullanabilirsiniz. Erken saatte gitmenizde fayda var çünkü her gün belli bir saate kadar belli sayıda kişi alıyorlar. Öğleden sonraya kalırsanız giremeyebilirsiniz. Her grup rehber eşliğinde alınıyor. İngilizce, Almanca, Rusça, İspanyolca gibi sil seçenekleri ve saatleri mevcut.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder