1 Ara 2015

Old Town,Prag

12.yy'da kurulan meydan, tarihte çeşitli olaylara tanıklık etmiş.
Görebileceğiniz önemli yapılardan biri John Huss anıtı.Katolik inançlarına karşı reformcu bir hristiyan olarak tanınmış.Katı Katolik inançlarına karşı geldiği için de yakılarak infaz edilmiş.1915'te dikilen bu anıt John'u ve onun beraberinde olan insanları temsil ediyor.
Hemen heykelin önünde yere baktığınızda görebileceğiniz işaretler Prag Meridyeni işaretleri.
Gün ortasını belirlemek için 1652li yıllarda kullanılan Marian Direği'nin bulunduğu nokta bugün metal çizgilerle belirtilmiş.
Bu çizgilerin hemen yanında yer alan anıtsal taşlar da Çek tarihinde idam edilen 27 Çek Lorduna ithafen yapılmış.

Tyn Kilisesi Meydanda yer alan şehrin önemli simgelerinden olan Gotik Tarzda inşaa edilmiş önemli bir kilise.14.yy'dan beri şehrin başlıca kilisesi olmuş.St. Nichoas Kilisesi de yine Meydanda yer alan Barok mimarisiyle tanınmış önemli kiliselerden.






Old Town'da yer alan önemli bi başka yapı ise Astronomik Saat.14.yy.da kral tarafından bir matematikçiye yaptırılan bu saat dünyadaki en eski üçüncü saat olmakla beraber çalışan en eski saat.Efsaneye göre kral bu saatten başka bir tane daha yapmaması için yapan kişinin gözlerini kör ettirmiş ve yapımını kimseye anlatmaması için dilini kopartmış.
Zaman içerisinde çoğu kez bozulan saat sürekli tamir ettirilmiş.Sonrasında saatin çevresine gotik figürler eklenmiş.Bu figürlerden iskelet her tam saat olduğunda ipi çekerek ölümü hatırlatıyor.Bunun karşısında da tembellik, kibir ve açgözlülüğü temsil eden diğer figürler dünya hayatından memnun dans ediyorlar.Bu harmoniyi her tam saat geldiğinde canlı olarak izleme zevkini yaşayabilirsiniz.Saatin ortasında bir ay ve güneş yer alıyor.Alt kısmında ise burçları temsilen yapılmış resimler var.Dilerseniz saat kulesine çıkış da mümkün.Özellikle gün batarken çıkmanızı şiddetle tavsiye ederim.




 Binaların hepsi öylesine süslenmiş, barok, gotik mimarisiyle bezenmiş ki hemen her köşede fotoğraf çekme ihtiyacı duyacağınız bir yer görüyorsunuz.Old Town girişinde yer alan Power Gate'de bunlardan biri.Tarihte şehre giriş sağlayan kapılardan günümüze kadar kalmayı başaran bu kapı zamanında barut depolama yeri olduğu için adına Power Gate denilmiş.Yanındaki süslü bina ise belediye binası.



House of Black Madonna, adı verilen bina ise Kübizm ile dizayn edilmiş bir yapıt.Altında ise dünyada bir ilk olan Kübist Cafe yer alıyor.Her şey küp şeklinde.Sandalyeler, kahvenizi içtiğiniz fincanlar, çatallar bile!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder